"Magyarsarlóson a temetőben, és a vihar milyen rongálást okozott, az egyszerű fakeresztek megmaradtak, a betonos sírhelyet meg teljesen szétszedte"

 

Így esett a teniszlabda nagyságú jég, videó

 

A Baranya megyei Szulimán így nézett ki a tegnap esti  katasztrófa. Itt az óriás jég tett tönkre mindent. Olyan méretű jég zúdult a falura , hogy 24 óra alatt sem olvadt el az egész a 30 fokos hőségben.  Szó szerint mindent elvert a jég, nem maradt ép fa, minden termést a jég martalékává vált. Több olyan ház van a faluban, amin ép cserép nem maradt, annyira szétverte a jég. Őket az önkormányzat segíti. A polgármesteri hivatal tetőszerkezetét egy hónappal ezelőtt újították fel. A lecserélt cserepeket, kapják a rászorultak. A polgármester szerint több tízmilliós kár érte a falut. Megkezdték a romok eltakarítását, viszont meteorológiai szolgálat szerint, további viharok várhatóak a térségben.

 

Lecsapott a vihar Baranya több pontján is vasárnap: olvasóink úton hömpölygő vizet, jégesőt és elöntött udvarokat fotóztak és videóztak. A zivatarok hétfőn folytatódtak.
 
 
—————————————————————————-

17:45 – Jégeső a pécsi belvárosban


Pattogó jég és szakadó eső olvasónk videóján a pécsi belváros egyik udvaráról. A fügefáért aggódunk.

17:27 – Felhőszakadás Pécsen

A komlói rákezdés után percekkel Pécsen is elkezdődött a felhőszakadás – jelenti az Időkép.hu.

17:13 – Vasárnapi viharfotók Berkesdről

 

Berkesd vihar után (fotó: Orosz Csaba)

Berkesdi olvasónk, Orosz Csaba is hozzájárult galériánkhoz a vasárnapi jégeső és az utcán hömpölygő esővíz képeivel. Köszönjük!

 

 

17:10 – Komlón alig látni a jégesőtől

Elemi erővel kezdett rá az eső Komlón, jelentős mennyiségű jéggel érkezett – jelenti Kovács Lajos. Olvasónk szerint Dávidföldig el sem lehet látni, olyan sűrűn a zuhé.
A borsónyi jégszemek félő, hogy komoly pusztítást okoznak a mezőgazdasági területeken. A jég egyébként vasárnap már beköszönt a környékre.

11:15 – Pécs felett még nem vészes az ég

Az időjárás-előrejelzések hétfőre is jósoltak viharokat, jégesőt – igaz, konkrét helyszíneket nem említetttek. Jelenleg (negyed 12-kor) az időkép.hu radarképén sem látszanak fenyegető fellegek.

Mi azért figyelünk, és arra kérjük a kedves Olvasókat, hogy hírküldő oldalunkon, vagy akár a 72/505-033-as telefonon tudassák velünk, ha otthonuk közelében lecsapott a vihar. Előre is köszönjük!

11:10 – Két utcát elöntött a víz Egerágon

Egerágnál is hasonló volt a helyzet: 10 perc alatt olyan sok eső esett, hogy a környező dombokról leömlő víz a faluba vezető utat, és két kisebb utcát is elöntött, a Hunyadi utcánál lakóházak közelében folyt el az ár.

A víz termőföldeket is elmosott, ám a nagyobb kárt a jégverés okozta.
Olvasónk, Nagy Gábor szerint – akinek ezúton is köszönet a képekért és a videóért - 15 éve nem volt ilyen áradás Egerágon.

————————————————————————
» itt láthatnak még több képet a szemelyi és egerági árról
» itt pedig még többet olvashatnak a baranyai viharokról és árvízekről vagy a megyei időjárásról úgy általában
————————————————————————

 

10:20 – Elverte a jég, elöntötte az eső Szemelyt vasárnap

Szemelyen a jégeső veteményeseket és gyümölcsösöket vert el, ezt követően pedig félméteres víz hömpölygött az úton. Ahogy az olvasónk, Kasznár Fanni felvételeiből (köszönjük!) is kiderül, a hegyi patakra emlékeztető folyam sarat, törmelékeket sodort magával.

 

A polgármesteri hivatalban kérdéseinkre válaszolva elmondták, hogy a víz több pincét is elöntött, és kimosta az árkot, a tűzoltók egy autóval a helyszínre is vonultak. A károk felmérése jelenleg is tart.

09:30 – Pécs alig kapott vasárnap

Pécsett ugyan csak fenyegettek a fekete felhők vasárnap, Baranya több pontjáról is jelezték olvasóink, hogy a vihar le is csapott. A szombati érdekes időjárási jelenség, a merenyei porördög hozzászólásai között kiderül, hogy Kozármislenyt, valamint Egerág és Szemely külterületét is jégverés érte.

https://www.bama.hu/kozelet/jegeso-pusztitott-baranyaban-felmeteres-viz-az-utakon-video-379031/

 

Szabadíts meg minket Uram, a gyűlölködéstől, a kitartás hiányától!
Segíts minket Uram, hogy
a jó győzzön és ne a gonosz;
az igazság, ne a hamisság;
az erő és ne az erőszak;
a szeretet, ne pedig a gyűlölet;
a józanság és ne az indulatok;
a megfontolás, ne a kapkodás;
az okosság, ne az ostobaság;
a szorgalom, ne az irigység;
a tehetség győzzön és ne a könyöklés;
a békesség és ne az ellenségeskedés!
Ámen